Nagel

 

Aantal naamdragers tijdens de Nederlandse volkstelling in 1947: 1196 personen 

De stamboom van Nagel hebben we kunnen herleiden vanaf Jan Rutgerz. Nagel, geboren 1590 te Bunschoten tot aan Rijk Nagel, geboren 11 augustus 1916 te Watergraafsmeer. De naam is al heel oud en komt onder meer voor op een oorkonde van Doetinchem uit 1240 en in 1445 in Harderwijk. De ruim 600 jaar oude stad Bunschoten, thans samengevoegd met het vissersdorp
Spakenburg tot één gemeente, is van oorsprong een boerengemeenschap met de veehouderij als hoofdbestaan. In de voormalige Hervormde kerk van Bunschoten is het huismerkteken van de familie Nagel op een grafsteen te zien (zie toelichting elders). Over een periode van vierhonderd jaar zien we generatie na generatie - –van vaak grote gezinnen - een trek van Bunschoten en Eemdijk, via ’ ́s Graveland naar de Bijlmermeer- en  watergraafsmeerpolder, dus het oosten, richting relatief jonge polders. Daarmee kwam deze trek de eeuwenlange behoefte aan uitbreiding van het groeiende Amsterdam als het ware tegemoet. Het is diezelfde expansie die er toe leidde dat het grondgebied rondom Amsterdam voor andere doelen dan veehouderij werd gebruikt, waaronder ook het grondgebied van Nagel. Het is dan Rijk Nagel, geboren in 1916, die een T-Ford kocht, melk kocht bij boeren en deze doorverkocht aan een aantal melkboeren in Amsterdam. Met die insteek is R. Nagel B.V. ontstaan, waarvan de thuisbasis was gevestigd in Nieuwer-Amstel. 

Details van deze familie zijn te zien in het Register Rapport. Heb je interesse in de kwartierstaat dan kan je mij via het contactformulier hierom vragen.