Familie Stambomen

 

Al vele jaren zijn we bezig met het verzamelen van informatie om te komen tot het opzetten van onze familiestamboom. Een boeiende bezigheid die veel tijd in beslag neemt. De informatie komt van familieleden, burgerlijke stand, kerkelijke bestanden en natuurlijk oude schoenendozen. Het resultaat is dan ook wel om trots op te zijn. Veel ouderlijke takken zijn terug te vinden tot in de 17e eeuw, die van de familie Nagel zelfs tot in de 16e eeuw. ​
​De informatie is verzameld en samengebracht in ons stamboomprogramma Reunion.

 

Families

Huismerk van het "HUIS VAN NAGEL"

 

Wanneer men een van onze oude kerken binnenloopt dan vindt men daar veelal de vloer geplaveid met hardstenen grafzerken. Als men deze nader beziet, ontdekt men naast de gebruikelijke opschriften op een aantal van die grafzerken eigenaardige tekens, als regel samengesteld uit rechte lijnen. Deze tekens noemt men “huismerken”. 

 

Een huismerk is een zeer eenvoudig eigendomsteken, onbeperkt in variatie en tekening. Van Oudgermaanse oorsprong, het eerst en het meest aangetroffen bij de boer, die ze als vaste tekens aanbracht op zijn huis, gereedschap en vee (brandmerk). Het huismerk werd tevens gebruikt als ondertekening van stukken of als handtekening. Men moet dus het woord “huis” van huismerk niet al te letterlijk nemen maar meer in de betekenis van bv. “Huis van Oranje”. Huismerken waren ook vaak erfelijk.

Bloedverwantschappen

 

Bloedverwantschappen